One HEL of a week – Helsinki Part I 20 mei 2019 19:51

One HEL of a week – Helsinki Part I 20 mei 2019 19:51

Dat opstaan niet mijn specialiteit is, dat weet ik al langer dan vandaag. Hoe dan ook, op zaterdag 11 mei verliep dat opstaan net iets beter dan anders. Ah ja, ik had dan ook goeie vooruitzichten. Een weekje Helsinki met 4 topwijven en -ik kan het niet ontkennen- ook een topleerkracht (nee, dit heeft niets met stroop smeren te maken). Let’s go on an adventure!

Highway to HEL(sinki)

Toen ik op de luchthaven toekwam herkende ik meteen een guitige lach. Ons Kato zag het duidelijk ook helemaal zitten. Niet veel later vervoegden ook Mathi, Camille en Eline ons. De compagnie was compleet en ijs om te breken, dat was er eigenlijk niet. Het duurde niet lang vooraleer we volledig in vakantiestemming waren. Op naar Finland! Maar daar dachten ze bij de douane even anders over. Mijn hele koffer werd overhoop gegooid om dan tot de conclusie te komen dat ik geen crimineel maar een simpel toeristje was.

Chicken wings op het vliegtuig

Uiteindelijk belandden we goed en wel op het vliegtuig. Een vliegtuig dat normaal voor intercontinentale vluchten bestemd was. Dat betekende dat we gebruik konden maken van een tv-schermpje. Na 2,5u, ongeveer zo lang als de film – Bohemian Rhapsody – waar ik naar keek, kwamen we aan in Helsinki. Eerste indruk? Veel groen!

We namen de bus (halte Hakaniemi) naar onze AirBnb, die er zoals meestal net iets kleiner uitzag dan op foto. Maar voor ons was het perfect! We besloten inkopen te doen om onze koelkast aan te vullen zodat we de volgende dagen niet op onze honger zouden zitten. Ontbijt, drankjes, snacks… Check, check, dubbel check.

Op weg naar huis passeerden we Skiffer, een restaurantje in onze straat, en we besloten om daar uit eten te gaan. Liuska, dat was de specialiteit. Maar wat moesten we ons daarbij voorstellen? Het behoort tot de familie der pizza’s, maar in een andere vorm en met andere combinaties zoals bijvoorbeeld geitenkaas met aardbei. Njammie!

Liuska

We sloten onze eerste dag af met drankjes op ons appartement en enkele gezelschapsspelletjes. En of het gezellig werd!

“Chicken wings” on tour

Al snel doopten we onszelf tot “Chicken Wings”, wat zoveel betekent als kiekens (gelijk Marcske uit de Kampioenen). En dus gingen we de zondag op pad om de stad te verkennen. We begonnen onze tour bij de meest gekende highlight van Helsinki: de Helsinki Cathedral op Senate Square. Natuurlijk namen we een foto als bewijs om te posten via In-sta-gram ha-ha. Steentje van Brihang – Brigade volgens Mathilde – werd dan ook meteen geïntroduceerd als ons lijflied van de week.

Iets met angsten overwinnen

We gingen verder richting haven waar ik meteen met mijn grootste obstakel te maken kreeg. Meeuwen. Bah. Vuile beesten. Gelukkig sprongen mijn vriendinnetjes meteen in de bres om als persoonlijke bodyguard te fungeren. We liepen langs de kraampjes met souvenirs en etenswaren tot Allas Sea Pool. Een fantastisch sauna complex met drie buitenzwembaden die dreven op de zee. Twee ervan verwamd, eentje leek toch net iets te koud om in te springen. We dronken er iets in de cafetaria en zetten onze tour verder richting reuzenrad en de Oespenski-kathedraal.

Via de Old Market Hall aan de haven, waar allerlei verse lekkernijen te koop zijn zoals verse zalm, beer en rendier(?!) gingen we het centrum in langs de Esplanade. Een beetje vergelijkbaar met de Champs-Elysée in Parijs, alleen met amper toeristen of zelfs Finnen. Bijna niemand te bespeuren in een hoofdstad… Hoe kon dat zelfs? Niet veel later werd duidelijk dat de reden daarvoor Moederdag was. Iedereen zit dan samen met de familie en zelfs winkels en restaurants sluiten ter gelegenheid van die dag.

Verse zalm in de Old Market Hall

We kwamen aan bij Lasipalatsi en het Museum voor Hedendaagse Kunst, dat ondergronds gelegen is. Bovengronds zijn er kijkgaten naar het museum en alweer een ideale spot om foto’s te maken. Instasletjes. Maar een foto is natuurlijk maar een foto. Wij wilden er iets speciaals van maken. We zagen enkel kids zich kostelijk amuseren en ze liepen over het ‘maanlandschap’ alsof het niets was. Dat wilden wij ook! We probeerden bovenaan de kijkgaten te geraken, maar op één of andere vreemde manier slaagden wij daar totaal niet in. Vreemd. Iets met lenigheid en conditie misschien?

Vreemde wetten

Intussen was de zon al volop aan het schijnen en geen wolkje aan de lucht. We besloten een terrasje te doen en een berichtje te sturen naar Mevrouw Vierstraete (maar wij mochten Sarah zeggen 😉 ) of ze goed was aangekomen en ons wou vergezellen. We gingen op terras zitten bij Henry’s Pub maar moesten binnen aan de toog bestellen. Toen ik een appelsap bestelde moest ik mijn paspoort tonen. Ik was in shock. Ten eerste: paspoort voor een appelsapje? Ten tweede: bedankt voor het compliment maar ik zie er hoe dan ook toch al wat ouder dan 18 uit?

Blijkbaar lag het niet aan mij, noch aan het appelsapje, maar aan het feit dat je om in Finland in een pub te gaan zitten je minstens 18 moet zijn. Zolang je er jonger dan 30 uitziet worden ze vanuit de overheid verplicht om een identiteitskaart te vragen. Aha, alweer een mysterie opgelost.

Niet veel later kwam Sarah ook toe en we besloten nog eens naar Rock Church te gaan. In mijn hoofd was dat een kerk met rockmuziek en deed het me denken aan een Hard Rock Café. Bleek achteraf letterlijk een Rock Church, een kerk gebouwd op stenen, te zijn. Oepsie. De binnenkant was naar ’t schijnt heel erg mooi, maar dankzij moederdag gesloten. Kans gemist dus.

Meer dan 10 kilometer in de benen

We besloten nog wat verder te wandelen richting “Regatta”. Het kleinste cafeetje van Helsinki. Heel erg cute! We genoten er van de prachtige locatie aan het water en de ondergaande zon op onze snoet.

Maar toen begon er een licht hongertje op te komen. We besloten onze tocht verder te zetten richting Kampin Kortteli, waar (alweer naar ’t schijnt) heel erg veel gezellige restaurantjes te vinden waren. Maar het resultaat toen we arriveerden? Gesloten. Moederdag. Grr.

Reddende engel Sarah stelde uiteindelijk restaurant “N°9” voor. En het was open! We genoten er van een heerlijke maaltijd en het goede gezelschap. Daarna nog een drankje en hup, onder de lakens. Want vanaf maandag zou het serious business zijn, de eerste dag van onze Kreaweek, het project waarvoor we naar Helsinki kwamen. Maar daarover later meer!

Stay tuned!

X, Cams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top